Het verschil tussen shutters en jaloezieën

Raamdecoratie zorgt ervoor dat die spreekwoordelijke puntjes op de ‘i’ worden gezet als het gaat om je interieur. Twee erg populaire raamdecoraties zijn shutters en jaloezieën en die worden te pas en te onpas door elkaar gebruikt. Ze zorgen beide voor een elegante en luxe sfeer aan je woning en je kunt zelf de lichtinval regelen met de verstelbare lamellen. Echter, zijn het wel degelijk twee verschillende soorten raambekleding. We lichten je graag de verschillen, maar ook de overeenkomsten toe.

Wat zijn shutters en jaloezieën?

Shutters en jaloezieën zijn beide vormen van raamdecoratie die je kunt gebruiken om de lichtinval en privacy in een ruimte te regelen. Shutters bestaan uit houten panelen die je in verschillende standen kunt zetten om het licht te filteren. Ze zijn vaak op maat gemaakt voor het raam waarvoor ze bedoeld zijn, waardoor ze perfect aansluiten en een luxe uitstraling hebben. Jaloezieën daarentegen zijn gemaakt van horizontale lamellen van verschillende materialen, zoals hout, aluminium of kunststof. Ze zijn eenvoudiger van ontwerp en bediening, maar kunnen ook functioneel zijn. Of je nu kiest voor shutters of jaloezieën, beide soorten raamdecoratie zijn een mooie toevoeging aan je interieur en zorgen voor de nodige privacy en lichtinval.

De verschillen tussen shutters en jaloezieën

  • Shutters zijn als het ware ‘binnenluiken’ met lamellen die je kunt verstellen. De shutters kun je dus als luiken openklappen. Jaloezieën hebben ook verstelbare lamellen, echter hangen de lamellen aan koorden die je door middel van een trekkoord omhoog kunt bewegen. Jaloezieën kun je dus omhoog uit het zicht halen, terwijl dat bij shutters niet kan. Links zie je de shutterpanelen en rechts witte houten jaloezieën met koorden.
  • Dan komen we meteen op het volgende verschil tussen shutters en jaloezieën. Bij shutters zitten de lamellen bevestigd in een shutterpaneel, terwijl de lamellen bij jaloezieën bevestigd zijn aan de koorden.
  • De bediening van shutters gebeurt ook op een andere manier dan jaloezieën. Bij shutters dien je lamellen zelf of met een bedieningsstok te verschuiven, terwijl dat bij jaloezieën door middel van een trekkoord kan.
  • Daarnaast zijn shutters voor bijna elk type raam te monteren. Denk hierbij aan relatief lastige ramen zoals draaikiepramen, dakramen of ramen met een speciale vorm zoals een rond raam. Jaloezieën zijn hiervoor minder geschikt.

De overeenkomsten tussen shutters en jaloezieën

Er zijn natuurlijk ook een aantal overeenkomsten, anders zouden de benamingen niet zo vaak door elkaar worden gebruikt. Hier komt ‘ie!

  • Beide soorten raambekleding zijn verkrijgbaar in hout, waardoor ze nagenoeg dezelfde uitstraling kunnen hebben. Je haalt met houten shutters en jaloezieën een natuurlijk product in huis, wat zorgt voor warmte en gezelligheid.
  • Er wordt zowel bij jaloezieën als bij shutters gebruik gemaakt van jaloezieën, hierdoor is de uitstraling vaak ook hetzelfde. Horizontale latten zorgen dat het licht gefilterd wordt, maar het zicht naar buiten wordt niet belemmerd.

Wil je jaloezieën of shutters kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Onze specialisten helpen je op weg en geven je graag een advies op maat.

Terug naar overzicht
Bezoek onze showroom